sobota 8. septembra 2012

nad Afrikou


27.8. 2012

Odlet z Dohy do Nairobi

  O 1:40 v noci, miestneho času, nám letelo lietadlo. Už sme nepotrebovali prejsť kontrolami, len pasovou a letenkovou. Batožina a my sme boli už skontrolovaní. Predsa išlo iba o prestup. Celý prestupový čas (7 hodín) sme strávili na letisku v hale, pretože vonku sa vydržať nedalo (teplota a vlhkosť vzduchu bola veľmi nepríjemná, bola hlboká noc). Po nasadnutí do lietadla a po krátkom lete sme dostali jedlo. Konečne – už sme boli vyhladnutí. Po jedle sa veľmi ľahko dalo zaspať. Celý nočný let som prespala s krátkymi prerušeniami kvôli turbulenciám.
Pomaly som si začínala uvedomovať, že sme leteli a ešte letíme už nad Afrikou. Bola to realita. Krásna realita, od ktorej človek nevie, čo môže očakávať.
   Vystúpili sme v Nairobi na letisku. Teplota bola príjemná. Síce pršalo a mali sme dlhé rukávy, ale bolo to pre nás príjemné. Zobrali sme si formulár na vybavenie víz, vyplnili ho a (obrali nám otlačky všetkých prstov, opýtali sa nás, na ako dlho sa zdržíme, zapísali to do pasov a išli sme si pohľadať svoju veľkú batožinu, ktorú sme naposledy videli vo Viedni. Ani v Katare sme ju nemali. Automaticky nám ju preložili z lietadla do lietadla, pretože už pri kúpe letenky videli, kam letíme. Vo veľkej hale sa točili na páse všetky batožiny a moja sa prehliadnuť nedala :)
   Vo výstupnej hale čakalo kopec ľudí s rôznymi tabuľkami-menovkami, ktorí čakali na svojich zverencov či cestujúcich. Aj nás čakal salezián, o. Sebastián, ktorý nás autom zobral do oratka. Samé prekvapenia :) Jazdí sa na opačnej strane, pravidlá cestnej premávky asi nie sú veľmi často používané. Na cestách v Nairobi sa vyskytnú aj pekné autá, ale to majú len tí majetní. Veľa ľudí chodí pešo, alebo starým mikrobusom – matatu, ktorý si len tak stopnú pri ceste. Poniektorí majú starý vrak a vozia sa na jeho korbe.
   Po príchode do oratka, ktoré je spojené so saleziánskou budovou, malou školou s internátom a kostolom sme sa najedli a išli si ľahnúť. Boli sme úplne vyčerpané. Po zobudení, sme sa boli prejsť po okolí, zoznámili sme sa s miestnymi kňazmi a deťmi, chlapcami z ktorých raz budú saleziáni. Veľa ľudí sa tu usmieva :) Deti nám kývajú, každý nám chce podať ruku... Ale sú aj takí, ktorí sa pozerajú nepríjemne. To sa nájde asi všade.
   Boli sme navštíviť jednu sestru. Žije sama v dome. Pozbierala deti z ulice, o ktoré sa stará. Je ich mamou. Má veľký úsmev a nákazlivý smiech, ale vie byť aj veľmi prísna a rázna na deti. Jej decká nám prichstali uvítací program – spevy, tance, piesne, básne :) Bolo to úžasné. Mala som z toho zimomriavky. Myslela som, že to budú zo dve tri čísla programu, no oni mali ten program asi hodinový. Alebo viac? :D Ani neviem. Ale bolo to super. Tie ich pohyby, rytmus, spevy... :) Nedá sa to opísať. Pripravili nám pestré jedlo. Ryžu s fazuľovou omáčkou a cestovinou. A ako zákusok boli palacinky ( upečená múka s vodou). Decká jedli tiež, ale len čistú ryžu. Nemôžete odmietnuť to, čo vám dajú. Prišiel ich navštíviť aj biskup, tak sme s ním v dome posedeli. Všetci sa s nami fotili...
Keď sa to večer skončilo, o 20:30 miestneho času, išli nás odprevadiť traja chalani i spomínaná sestra. Chceli sme ísť len my Slováci – veď nás je dosť. Ale ani tak to nie je bezpečné prechádzať po uliciach v takom malom množstve. Išlo nás osem s baterkou v ruke. A to sme boli len o ulicu nižšie. Tu je vraj nebezpečne a netreba riskovať. Okolo domov majú ostnaté drôty a tie normálne domy strážia ochranky. V Nairobi sa nachádza najväčší slum. Žije v ňom milión ľudí v najväčšej chudobe, v malých rozpadnutých búdkach, či krabiciach. Neďaleko saleziánov je taký menší slum. Vyzerá horšie ako u Cigánov, ale ľudia sú trošku iní. Na nejakej „stavbičke“ bolo napísané SALON, alebo HOTEL OPEN NOW... u nás na Slovensku je taká „stavbička“ len stará zapadnutá stavba na odkladanie náradia.
   Tu v Afrike musíte dávať pozor na to, čo budete robiť, ako robiť, čo povedať. Nič sa zatiaľ nestalo a verím, že ani nestane.
   Večer sme sa stretli ešte v jedálni s budúcimi saleziánmi, trošku sme porozprávali, zasmiali sa... Zistila som, že moja anglina je slabšia, keď som v spoločnosti. Asi je to tým vedomím, že viem, že ma všetci sledujú. Africká, či indická anglina je niekedy na nerozoznanie a nerozumiete ani tie základné slová. Treba si zvyknúť. A to ešte nie sme v Tonj v Južnom Sudáne. Tam je to vraj ešte ťažšie. A všetko tam je náročné. Táto Keňa je pre nás len prechodom a aklimatizáciou, aby to nebol rovno juhosudánsky šok. Žiadna haveď nám tu nelezie, voda tečie priehľadná (nie pitná), ale je priehľadná :) Teploty sú super a jedlo je tiež podobné, ale pestré. Nič z toho v Tonj nebude. Večer po rozhovoroch som našla v jedálni klavír, tak som si bola zahrať. Deti už spali kdesi inde. Afričanom, veľkým – budúcim saleziánom, sa to veľmi páčilo. Boli priam nadšení. Chceli, aby som im aj zaspievala, ale ja som vravela, že s klavírom neviem spievať. Len s gitarou. Priniesli gitaru :) Tak som im teda zahrala aj zaspievala, ostali očarení. Boli šťastní, že mali krásny večer. Sú takí vďační.
   Po 22:00 vypúšťajú v areáli strážnych psov (aj v iných domoch). Strážni psi sú tu nebezpeční. Vedia ľahko roztrhať človeka, alebo mu aspoň ublížiť. Treba byť opatrní. Je to kvôli zlodejom a rebelom.
   Po pestrom a unavnom dni sme si ľahli spať a konečne sme spali prvú noc celú bez rušenia v africkej posteli pod krásnou farebnou africkou dekou, za doprovodu akýchsi zaujímavých zvukov  :)




slum


1 komentár:

  1. Majka, ďakujem, že píšeš tak detailne, je to pre mňa osobne silný zážitok. takže černoškovia sa vás snažia chytať za ruky lebo ste bieli? :) to som už počula, že majú dobrovoľníci také skúsenosti.
    viem si predstaviť, ako na teba zapôsobila všetka ich kultúra, spôsob života, spôsob prejavovania radosti, obrany... teda asi neviem, ale musel /a musí to byť silný zážitok. teším sa, že môžem čítať tieto riadky. a na angličtinu si zvykneš a v tej svojej sa budeš stále viac a viac zdokonalovať. veď ty vieš, že všetko má svoj čas.
    Nech ťa žehná Pán, krásne Božie dievčatko, a všetkých vás :)

    OdpovedaťOdstrániť