piatok 28. decembra 2012

Prvý sviatok vianočný

25.12. 2012

    Sviatky, nesviatky... tu sa stále niečo musí diať. Po slávnostnej sv. omši (ktorú opíšem neskôr), za bieleho dňa sa sestry vrátili na svoju misiu. Na chvíľu vykročili len pár metrov od svojho domu pre nejaké veci do humanitárneho kontajnera. Za ten krátky čas stihol ktosi odsledovať, že nie sú vo vnútri.
Zlodej vošiel do kuchyne a pokúsil sa vykradnúť jedlo, chladničku a nevieme, čím by pokračoval. Do toho vošla sestra. Zlodej chytil nôž a začal sa vyhrážať. Našťastie všetko dobre dopadlo. Bol s nimi otec aj brat. Náš obvinený sedí práve vo väzení.
     To som sa čudovala, prečo dve dievčatá išli so mnou do osady a tretia ostala na misii. Jednoducho preto, aby misia neostala prázdna. Ak by sa niečo dialo, zavolá pomoc (verím, že stihne). Zlodeji majú zrejme dobre obhliadnuté miesta, do ktorých sa chcú dostať.
    Aby nebolo dosť dobrodružstva, dva dni pred Štedrým dňom mal náš Akech malú dopravnú nehodu. Prichádzal autom na našu misiou. Na jednej „križovatke“ do neho narazil motorkár. Akechovi sa nič nestalo, motorkár mal len slabé poranenia. Ale v base sedel. Po dvoch dňoch vyjednávania a diskutovania ho prepustili, ale musel zaplatiť určitú sumu. Bol vinný. Tu to takto chodí. Predpisy a dopravné situácie tu nie sú. A vinný je väčšinou ten, kto je nevinný. Nevadí, že motorkár vošiel do protismeru. Bol ranený = nevínný. Aj keby sa autom ani nepohol a do neho by niekto narazil, aj tak je vinný.
     Raz mal Akech len tak zaparkovanú motorku. Vešali sa mu na ňu deti. Jedno z nich spadlo, ale on mal z toho problémy. Hovoríme tomu TI AI EI (T.I.A) = This is Africa.

     Vrátim sa k prvému vianočnému dňu. Asi ešte nikdy som nemala na taký veľký sviatok nič z omše. Bola síce vonku, výzdoba provizorná, horúce slnko, slabé ozvučenie... O to by nešlo. Ale dochvíľnosť ľudí je naozaj minimálna. Skoro celý čas pribúdalo ľudí, pokúšali sa organizovať. Rozprávali sa ako na trhu. A čo mali poobliekané. Väčšina z nich má na Vianoce nové šaty. Darčeky oni nedostávajú. Naozaj majú pestré farby. Čím ste pestrejší, farebnejší alebo aspoň svetlejší, tým ste krajší. Dokážu sa naozaj „zladiť“ gíčovo nevkusne a rovnako nevkusne si vedia spraviť aj účesy, teda hlavne „ozdoby“ do vlasov. Pripadalo mi to ako karneval. Každý sa prišiel ukázať a bolo jedno, ako neskoro prišli na tú najdôležitejšiu udalosť.
    Po skončení sme s Majkou išli navštíviť Elisabeth domov = tukul. Rodina má svoj pozemok pekne ohradený bambusovým oplotením a vo vnútri majú aj viac takýchto tukul. V jednom bývajú deti, v druhom rodičia, v treťom je kuchyňa, alebo sú oddelení chlapci a dievčatá, ale v chudobnejších rodinách, ktoré majú len jeden či dva tukuli, spia všetci spolu. Niektorí len na zemi a niektorí majú normálne postele. Nábytok tam nenájdete, ale za to kuchynský riad áno. Riady umývajú v studni. Tú istú vodu aj pijú. My ju pijeme prefiltrovanú cez dva filtre.
     Návšteva u Elizabeth nás milo prekvapila. Príjemné skromne zariadená „izbička“ - jeden tukul. Pohostila nás vodou a sušienkami, ktoré upiekla (netuším kde). Nemohli sme odmietnuť pohostinnosť domácich a tak len s dôverou a láskou, ktorej sa učíme celý život, sme prijali to, čo nám ponúkla.
     Spoločne sme potom odkráčali na našu misiu, kde sme cestou stretli nášho Thomasa na motorke, ktorý priviezol svojho brata z Thiet. Všetci milo prekvapení sme si na chvíľu vymenili úsmevy a každý pokračoval svojím smerom.
     Celý deň sa niesol v príjemnej nálade, úsmeve a bolo cítiť peknú jednotu. S chlapcami na boardingu sme strávili dopoludnie rozhovormi a smiechom. A čo nás všetkých najmilšie prekvapilo? Na obed dostali pozvanie aj naši chlapci. Prvýkrát sme ich videli vstúpiť do nášho domu (bežne nevkročia). A tak sme mali super bežný obed za neobvyklých podmienok, kde sme spolu jedli otcovia misionári, sestry, bratia, dobrovoľníci aj naši domorodí chlapci z boardingu. Hrali nám koledy, po jedle sme si zaspievali každý po nejakej piesni vo svojom jazyku a dokonca – chlapci dostali balíčky. Dostali nové oblečenie. Cítila som takú radosť, že môžu zažiť kúsok niečoho nášho, aj keď pre nich je to úplne iné. Kto by odmietol spestrenie na Vianoce. A zdalo sa, že im chutilo :) Takáto jednota sa mi páči. Aj keď chápem, že my by sme sa pri ich stravovaní asi vydali na cesty do nemocnice. No skrátka – bol to krásny vianočný spoločný obed. V priebehu všetkých dní si každý prial šťastné Vianoce.
     Večer sme rýchlo nabehli do kuchyne a ja som sa snažila spraviť obľúbené fašírky. Keďže sme nemali mäso, zmixovala som, čo som našla a nové fašírky boli na svete. Aj tentokrát si ich každý vychvaľoval. No čo môžeme byť pre kuchárku väčšia odmena ako to, keď vidí, že ostatným chutí :)
Bol to naozaj príjemný teplý vianočný deň :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára