nedeľa 2. decembra 2012

Sviatok Daniela Comboniho


10.10. 2012

42. deň v Tonj

    Daniel Comboni bol človek pochádzajúci z Talianska. Veľa som o ňom nepočula, ale očividne je to veľký vzor Afričanov a ich patrón ako sv. Bakhita.
    Tento sviatok je veľký deň pre celý Južný Sudán. Je streda, ale nikde sa nepracuje, v celej krajine sú pozatvárané školy a juhosudánci oslavujú a prajú si všetci šťastný deň.  Na tento deň sa dopredu nacvičovali piesne a tance, ešte aj v našej kaplnke chlapci vyzdobili oltár na jeho počesť s jeho obrazom. Vážia si ho.
    Juhosudánci, zvlášť títo naši, ktorých poznám v Tonj, sú veľkí patrioti. Sú hrdí na to, že sú občanmi Južného Sudánu. Všade kreslia vlajky, všade ich nosia, hrdo spievajú hymnu každý deň pred začatím vyučovania počas nástupu v rovnošatách... Povedala by som, že sú viac hrdí na to, kým sú, ako sme hrdí my Slováci. A možno to je tým, že si uvedomujú následky vojny a sú šťastní, že je koniec a že sú slobodnou nezávislou krajinou.
    08.10. 2012 mala narodeniny naša dobrovoľníčka z Indie – Dania. Pripravila sa bohatšia večera a všetci jej priali všetko najlepšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára